Publiksuccé för ÅF Offshore Race 2012

Under helgen gick startskottet för årets ÅF Offshore Race för första gången i Stockholm, vilket visade sig bli en omåttligt populär tilldragelse. Över 40 000 åskådare fanns på plats på lördagen för att bevittna när de första 150 båtarna lämnade Stockholms Ström – och besökarantalet var ännu större när resterande 70 båtar skickades iväg under söndagen.


Foto:

En riktig folkfest
Kungliga Svenska Segelsällskapets beslut om att flytta starten för ÅF Offshore Race från Gotland till Stockholm blev en formidabel succé – både för seglarna och för åskådarna. Besökarna flockades runt Strömmen och såväl Kastellholmen som Skeppsholmen, och sträckan däremellan, var full med folk, liksom hela vägen från Slussen till Ersta kyrka, vilket medförde att Södermalms skyline kunde visa upp en helt ny levande profil under helgen. Folkfesten var ett faktum och KSSS ordförande Staffan Salén är nöjd: ”Det här har gått över alla förväntningar. Vi på KSSS vill tillsammans med huvudsponsorn ÅF och Stockholms stad göra seglingssporten synlig för alla stockholmare, liksom att visa att den verkligen är en sevärd publiksport. Det här är ett världsunikt evenemang som kommer att ge eko internationellt.”

Perfekta väderförhållanden
Även seglarna var nöjda med starterna, som förflöt smärtfritt under båda dagarna. Solsken och 3-5 m/s sydliga vindar under lördagen och upp till 7-9 m/s under söndagen, gav de tävlande ypperliga seglingsförhållanden. Men det gällde att hålla tungan rätt i munnen då de täta starterna orsakade rejäl trängsel i Strömmen. Nu har dock alla båtar tagit sig ut på öppet vatten och racet är i full gång. Tävlingen fortsätter runt Gotland och de första båtarna beräknas nå målet i Sandhamn någon gång under måndagskvällen eller natten till tisdag.

Följ racet live på: http://blurlive.solidtango.com/#live

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *