Rätt försäkring viktig

Våren är en intensiv period för alla båtägare. Båten ska ses över och sjösättas och planeringen inför sommaren pågår som bäst. Samtidigt är det bra att titta över det försäkringsskydd båten har. Med rätt försäkring minskas skadeverkningarna av en olycka.


Foto:

Sommaren närmar sig med stormsteg och alltfler tar tillfället i akt under helgerna att lägga ner sin båt. De efterlängtade båtturerna är snart ett faktum och det är hög tid att gå igenom båtförsäkringen. För att drömmen inte ska förvandlas till en mardröm är det bra om båten är rätt försäkrad. Det skyddar i och för sig inte mot olyckor, men det hjälper i alla fall till att minska den ekonomiska risken med båtägandet.

Många bolag
Det finns ett otal bolag på marknaden som erbjuder båtförsäkringar. Till att börja med har de flesta allmänna försäkringsbolag en båtförsäkring att erbjuda, till exempel If, Folksam, Länsförsäkringar, Moderna Försäkringar och TryggHansa. Sedan finns det också en del specialiserade båtförsäkringsbolag att välja mellan. Några av dem är Atlantica, Alandia, Svedea, Svenska Sjö och Pantaenius, för att bara nämna några.

Typ av försäkring
Helförsäkringen är den vanligaste formen av båtförsäkring. Den täcker skador på personer och träder in vid stöld och skadegörelse. Även kostnader som uppkommer vid kollisioner och grundstötning ersätts av en helförsäkring, liksom vid brand, explosion och när båten tas upp på land. De så kallade halvförsäkringarna har inte lika stor omfattning, utan gäller vid brand och stöld sant har ett inbakat rättsskydd.

Tilläggsförsäkringar
Till dessa grundpaket kommer en mängd olika tilläggsförsäkringar som kan läggas till vid behov och önskemål. Några av de viktigaste är tilläggsförsäkringar för de som tävlar med båten och de som vill kunna segla utanför de nordiska farvattnen. Det gäller att tänka igenom valet av försäkring noga, så att den verkligen täcker det behov som finns, men inte mer än så.

Olika statistik
Det kan vara svårt att veta vilken försäkring som egentligen ger mest valuta för pengarna. Innehållet i försäkringarna varierar i det oändliga, så det räcker inte med att bara stirra sig blind på priset. Orsaken är att det inte finns någon gemensam skadestatistik för båtolyckor och båtstölder. Varje bolag gör sin beräkning utifrån erfarenhet och de kunder de har. Det är också många bolag som specialiserar sig på olika typer av båtar – och ger då ett sämre försäkringsskydd till båtmodeller som inte faller inom specialområdet.

Jämför
Det lönar sig således att jämföra de olika bolagens villkor och erbjudanden innan en försäkring tecknas. För att underlätta för presumtiva båtförsäkringskunder har Compricer lagom till båtsäsongen förbättrat sin tjänst för jämförelser av just båtförsäkringar. Utifrån uppgifter om ägaren och båten tar söktjänsten fram det bästa alternativet utifrån omfattning, kundservice, pris och självrisk. Även Insplanet har en jämförelsetjänst för båtförsäkringar.

Rabatter
Många försäkringsbolag erbjuder rabatter vid olika tillfällen. Det kan gå att få ner premien genom att installera olika säkerhetslösningar på båten samt att ha båten i en bevakad hamn. Det brukar också finnas rabatter för personer som är medlemmar i en båtklubb.

Taggar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *