Snart säsongsstart för Göta Kanal

Den 2:a maj drar säsongen för båtarna igång på Göta Kanal. Då öppnas slussarna åter för de tusentals båtresernärer som vill uppleva en av de mest uppskattade farlederna i vårt land. Säsongen pågår fram till den 2:a oktober, och däremellan kommer mängder med evenemang utmed kanalen att gå av stapeln.Göta Kanal är en av våra mest älskade farleder. Cirka tre tusen båtar med tillhörande besättning och njuter årligen av att resa hela, eller delar, av den vackra kanalen som går tvärs igenom Sveriges landskap. I år håller kanalen öppet mellan den 2:a maj och den 2:a oktober. Mängder med aktiviteter utlovas under sommaren, och en mängd faciliteter gör det lätt och roligt för alla, med eller utan egen båt, att ta sig en tur på den anrika kanalen.

Priser
Göta Kanal finansieras genom avgifter som tas ut av de båtar som reser på farleden. Priset för en resa under år 2011 är 5 900 kr för en båt som mäter mellan 9 och 12 meter. I priset ingår fem fria gästnätter på en eller flera av Göta Kanals gästhamnar, hamnar som ligger strategiskt utplacerade utmed kanalen. Även gästhamnsservice och el ingår. Under den riktiga högsäsongen, som infaller mellan den första juni och 16 augusti, behövs ingen förbokning av resan. Då är kanalen öppen dagligen. Under de andra tiderna som Göta Kanal håller öppet behövs en förbokning minst tre dagar i förväg för att resan ska kunna erbjudas.

Alla kan resa
Antalet hyrbåtar på Göta Kanal har utökats inför årets säsong, till glädje för alla som vill resa på kanalen men som inte själva har någon lämplig båt. Det går att hyra båtarna mellan fyra och sju dagar. Det har också blivit möjligt att ha en trailingbåt utmed kanalen. Det finns flera sjösättningsramper att välja mellan liksom uppställningsplatser. Som vanligt går det också att resa på kanalen med passagerarbåtar och välja mellan flera olika kryssningspaket.

Bättre service
I år kan Göta Kanalresenärerna njuta av en bättre service än någonsin förr. Vid Bergs slussar finns numera en toppmodern serviceanläggning, och i Norsholm har bryggan i gästhamnen blivit hela 80 meter längre. Även en hel del kajer utmed farleden har fått sig en uppryckning. I Motala har en lång stenkaj renoverats. Det har även skett en renovering av kajen vid Borenshults slussar.

Nya sjökort
Det har även kommit ut helt nya sjökort för Göta Kanal. Det är Sjöfartsverket som sammanställt kartan av kanalen, som sträcker sig från kust till kust. Det har inte funnits förut, men då många faktiskt går hela vägen rakt igenom Sverige är den nya kartan mer än välkommen. Sjökortet inkluderar en kanalbeskrivning samt vackra flygfoton över Göta Kanals gästhamnar. Sjökortet kommer att finnas till försäljning vid entréslussarna i Mem Sjötorp samt hos sjökortsåterförsäljare.

Aktiviteter
Under sommaren utlovas som vanligt en mängd olika kulturaktiviteter utmed kanalen. Några av de mer populära är teaterföreställningarna, veteranbilsträffarna, konserterna och det enorma kräftkalaset. I Sjötorp kommer dessutom ett mini-Dalhalla att skapas, då en kör- och visfestival går av stapeln. I sommar finns verkligen något för alla, och nog kommer de mer än 3 miljoner besökare som brukar hitta hit att bli nöjda i år med. Bara det också blir ett bra sommarväder.

För mer information
Information om vad som händer utmed Göta Kanal, öppettider, priser, gästhamnar och allt annat som kan vara värt att veta: www.gotakanal.se.
Information om hyrbåtar finns på: www.kanalcharter.se.

Mer information om Göta kanal på Båtsidan.com