Utmärkelse till Ocke Mannerfelt

I dagarna delades priset för Årets Företagare i Täby ut på Såstaholm till den välrenommerade båtkonstruktören Ocke Mannerfelt. Ocke Mannerfelt driver Mannerfelt Design Team AB, ett företag som framför allt designar snabba motorbåtar, och som har ett mycket gott internationellt rykte.


Foto:

Ocke Mannerfelt har blivit hedrad som Årets Företagare i Täby 2011. Han, liksom brodern Ted, ligger bakom Mannerfelt Design Team AB, ett företag som specialiserat sig på att designa motorbåtar. På den internationella arenan anses Ocke vara en av de stora, och nu får alltså Mannerfelt Design Team AB, ytterligare en välförtjänt utmärkelse, bland många andra.

Om Ocke
Ocke Mannerfelt föddes år 1948 och har sedan länge en etablerad position som designer inom båtbranschen. Hans och företagets framgångar ligger främst i utvecklingen av snabba tävlingsbåtar, inte minst de båtar han designar sedan 2008 för Victory Team Dubai. Det främsta kännetecknet har varit hans vingar, som är avsedda för att stabilisera båtarna i hög fart, men även många andra innovatiner har Ocke Mannerfelt som skapare. Hans personlighet är lika uppskattad som hans kunnande. Han ses om mycket är empatisk, kvick och intelligent.

Diger meritlista
Ocke har även en gedigen meritlista vad gäller design av produktionsbåtar, båtar som han har designat på uppdrag av bland annat Nimbus Boats, Prestige Rib och Sealine. Även några segelbåtar har fått Ockes signum, liksom den världsberömda Batmotorbåten och den populära Daytripper. Totalt har Ockes båtar vunnit 14 världsmästerskap och erhållit 9 olika designpriser, nationella som internationella. Ingen av de båtar han har ritat eller ritar har varit någon dussinvara. Det finns alltid någon ny lösning på ett gammalt problem.

Nya båtar
Ocke vilar inte på några lagrar. Senast under mässan Allt för Sjön presenterade en helt ny båt, med Ockes signum på designen. Båten är en Ruptech 32 som tillverkas av Rupert Marine. Båten mäter 10 meter i längd och har en toppfart om 50.8 knop då tanken är halvfull. Båten ses av tillverkarna som en exklusiv, användarvänlig bruksbåt. Omdömena om båten har varit översvallande, och flera anser att denna båt är Ockes bästa någonsin.

Motivering
Motiveringen till utmärkelsen som Årets Företagare Täby 2011 lyder som följer: Företagarna Täby vill gärna lyfta fram Ocke och Ted Mannerfelt / Mannerfelt Design Team AB för sina framgångsrika designs av framförallt mycket snabba motorbåtar. Båtbranschen är en konservativ bransch där Ocke och Ted har skapat helt nya mycket innovativa lösningar.

Mer känd utomlands.
Ocke anses under hela sin karriär ha legat före sin tid och varit en visionär av stora mått. Hans design har alltid haft en god fingertoppskänsla och han har på sin egen väg funnit lösningar som lett till framgång. Kunskaperna och ritningarna har dock mestadels uppmärksammats utomlands, där hans design rönt stora framgångar.

Utdelningen
Själva utdelningen av priset skedde på anrika Såstaholm norr om Stockholm under Företagarnas vårfest. Vårfesten är en anrik tradition hos Företagarna Täby och mycket uppmärksammad i kommunen. Bakom priset står organisationen Företagarna, en landsomfattande organisation med kommunala föreningar runt om i landet. Utdelare var kommunstyrelsen som företräddes av Leif Gripenstam, ordförande och kommunalråd i Täby.

Mer om Ocke, Ted och Mannerfelt Design Team kan du läsa om på: www.mannerfeltdesignteam.com