Vindsvagt Gotland Runt blev en rysare

Uthållighet, taktik och tålamod blev vinnande egenskaper för skepparna och teamen som deltog i årets Gotland Runt. Det är sällan det är några hårda vindar under Eurocard Gotland Runt-tävlingen. Men 2009 års upplaga går ändå till historien som en av de allra vindfattigaste. Mängder med båtar fick bryta på grund av vatten- och matbrist.

Eurocard Gotland Runt år 2009 blev en tävling utan några vindar alls att tala om. Högtrycket låg som ett lock över havet och åstadkom mer stiltje än blåst. Vindarna kom sällan upp i mer än 4 sekundmeter och på sina håll låg enorma blekebälten. Det som kom att avgöra tävlingen var vilka vägval skepparna gjorde. Det gällde att fånga upp den lilla vind som fanns. Det gjorde tävlingen till en av de längsta i timmar räknat sedan år 1973.

Eurocard Gotland Runt är en av världens största och mest havskappseglingarna. Tävlingen är öppen för mängder av båttyper som delas in i olika klasser. De olika klasserna har olika banlängder, där vissa faktiskt inte ens rundar Gotland helt. Starten gick den 1 juli från Sandhamn, som även är målgång.

Lördagen stora målgångsdagen
De första tävlingsbåtarna kom i hamn under fredagen. Det var, som vanligt, de klassiska yachterna i Classic Race som fick den snabbaste totaltiden. Allra först blev båten Refanut med ägaren Peder Wallenberg vid rodret. Men så seglade dessa lyxbåtar också den kortaste banan. De flesta tävlingsdeltagare lyckades komma i mål under lördagen.

ORC International
Den båt som vinner klassen ORC International utses till Eurocard Gotland Runts totalsegrare. I år blev det Ralf Aspholm med båten Datacom. Det var 19:e gången veteranen Ralf ställde upp i tävlingen och han var en storfavorit även innan start. Andraplatsen kneps av Jani Lejhti som tålmodigt lotsade runt Lexus och tredjeplatsen tillföll Perfect Excuse med Stefan Petersson vid rodret. .

Grand Open ORC
Det är inte bara i Volvo Ocean Race som Ericsson-båtarna gör sig till känna. Ericsson I, som tidigare varit med i Ocean Race, fick i år äran att vara med på Gotland Runt med en amatörbesättning som bestod av enbart Ericssonanställda. Skeppare var Thomas Blixt. De vann dock inte tävlingen även om de kom i mål som första båt. Istället stod hamburgska Varuna som slutgiltig segrare efter tidskorrigering.

Grand Open IRC
Den mest spännande klassen blev Grand Open IRC. I mål skilde det inte mer än fyra minuter mellan båtarna Ran med Niklas Zennström vid rodret och Artemis där Torbjörn Törnqvist agerade skeppare. Ran vann uppgörelsen.

Många båtar bröt
Det blev ovanligt många båtar som fick bryta Gotland Runt 2009. De flesta av dem fick bryta på grund av att tiden helt enkelt rann ut. Vissa fick dessutom bekymmer med mat och dryck på båten, vilket gjorde att de fick uppsöka hamn. I övrigt har tävlingen gått lugnt tillväga. En enda incident har rapporterats. Det var ett mastbrott.