Så ger du båten bästa tänkbara skydd inför vintern

Att lägga i båten är något att se fram emot för de allra flesta. Det förknippas också med den annalkande sommaren, semester och sol. Att ta upp båten och göra i ordning den för vintern är oftast inte lika roligt men nog så viktigt. Därför har Mekonomens främsta experter satt samman en lista av handfasta, enkla tips som alla båtägare kan ta till sig när det nu är tid att runda av säsongen och ta upp båten för vintern.

Att ge båten en bra förvaring under vintern underlättar inte bara när det blir dags att lägga i den igen, det förlänger även båtens hållbarhet och kan spara pengar för ägaren. Samma sak gäller för rengöring av båten. Genom en grundlig rengöring skapas de bästa förutsättningarna för att båten ska klara vintern och exempelvis stå emot förödande mögelangrepp. Var noga med torka av båtens ytor ordentligt inifrån och låt skåp och luckor vara öppna. För att ytterligare förhindra att mögel ska få spridning ska du se till att det finns ventilation när du täcker båten.

– Många båtägare vill helst få detta moment ur världen så snabbt som möjligt och ibland så slarvas det, vilket kan bli både dyrt och tidskrävande till våren. Se istället till att lägga några extra timmar när du tar upp båten för att förbereda den för vintern. Det är väl investerad tid och dessutom blir det roligare att sätta igång nästa säsong, säger Mikael Schriwer, Affärsutvecklingschef Marint på Marinshopen/Mekonomen.

Det går också att enkelt förebygga stölder genom att ta hem eller låsa in allt som är stöldbegärligt i båten. Många gånger glöms de mest självklara sakerna kvar, som exempelvis GPS, radar och tv- apparater. Även utombordaren bör plockas bort. Saknar du själv utrymme att förvara en utombordare över vintern så har de allra flesta verkstäder möjlighet att göra det åt dig för en relativt liten slant. Dessutom kan de samtidigt serva motorn inför kommande säsong.

Det kan också vara värt att besöka båten ett par gånger under vintern trots att den ligger på land. Förvarar du båten utomhus finns det faktorer som vind, snö och regn som kan ställa till problem och upptäcker du dessa i tid är de oftast enkla att lösa. 

 

Checklista för båtägare inför vinterförvaring:

1. Konservera och skydda ditt bränslesystem.

a. Töm eventuellt vatten ur förfilter och bränsletank.

b. Dieslar: Häll i dieselstabilisator/enzym som skyddar bakterietillväxt.

c. Bensinmotorer: Häll i bränslestabilisator.

d. Kör motorn ordentligt.

2. Inombordare 4-takt (bensin- eller dieselmotor): Varmkör motorn och byt olja och filter. Detta görs med fördel medan båden fortfarande är i sjön. (Utombordare 4-takt – se punkt 10.)

3. Byt olja i växelhuset/drevet och kontrollera det som rinner ut. Är oljan mjölkig eller om det kommer vatten ur växelhuset/drevet bör du omedelbart åtgärda. Detta görs antingen genom att kontakta varv för service/reparation eller utför service/reparation på egen hand.

4. Direkt efter upptagning – rengör botten när den fortfarande är våt. Torkar beväxningen in är den betydligt svårare att få bort.

5. Tvätta av hela båten med vaxschampo. Var extra noga med regn-/sotränder och vattenlinje.

6. Kontrollera stöttor/vagga och byt ut de som är skadade eller angripna. Se därefter till att båten ställs i våg och att den står stadigt.

7. Täck båten och var noga med följande:

a. Att inte fästa täckställning i stöttor.

b. Att bygga ställningen så låg som möjligt

c. Att ha ett bra fall på täckningen så regn och eventuell snö rinner av.

8. Töm och länsa båten. Rengör och torka av båten invändigt samt öppna upp skåp och luckor. (Smuts, skräp och fukt ger upphov till mögel särskilt under milda vintrar.)

9. Töm eller frostskydda alla genomföringar. Detsamma gäller för alla vattenfilter, slangar, varmvattenberedare och toaletter.

10. Konservera motorn enligt tillverkarens anvisningar (se instruktionsboken eller allmänna guider). 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *