Sandhamn open

Sandhamn Open är en traditionsenlig förberedelse för Eurocard Gotland Runt tack vare sin havsseglats som sträcker sig över dygnet. Årets tävlingar bjöd på lagom dramatik, mängder med god segling och inte minst vackert väder


Sandhamn Open

Helgen 4-6 juni var i första hand seglingens helg i Sandhamn, mer än nationaldagens helg. Många ser Sandhamn Open som en försmak till vad som komma skall i Gotland Runt Mängder med båtar och besättningar som planerar att delta i den tävlingen värmer upp efter vårens bestyr med att segla Sandhamn Open. 

Årets tävling
Årets tävling var indelad i två olika tävlingsomgångar. Den första delen gick ut på en bankappsegling, medan den andra var en dygnslång kappsegling till havs. 34 respektive 31 båtar var anmälda till seglingarna som betecknades som HAV och BAN. Det var få överraskningar i startfältet. De flesta hade varit med förr och såg fram emot en spännande tävling. Själva tävlingsdagarna bjöd på vackert väder och lagom med vind. Dessutom blev det lagom med dramatik i de olika klasserna, med inte helt givna placeringar. Efter avslutad tävling bjöds det på traditionsenlig regattamiddag på Seglarhotellet. 

HAV
Under lördagen genomfördes totalt tre seglingar. När starten gick för den inledande bankappseglingen i kategorin HAV under lördagen sken solen från en klar himmel. Tyvärr lyste värmen med sin frånvaro, men vinden gick inte att klaga på. Efter att ha gått två vändor på banan som sträckte sig från Södergrundan till Svenska Högarna och sedan Häradsskär via Alma och Sandhamn, var det båten Air IV, med skeppare Christer Carenfeldt ombord, som kom först i mål. Båtarna Datacom och Aida kom på andra respektive tredje plats. Efter två avverkade tävlingar ledde Datacom ORC INT-klassen. 

Söndagen kom inte heller med någon överraskning. Även här var det AIR IV som var först över mållinjen. Hon kom in redan tjugo i fyra på morgonen. Fem timmar senare hade alla båtar, från samtliga klasser, kommit i mål. Då visade det sig att Shakira med skeppare Christer Cederblad tagit hem ORC INT-klassens total före Datacom och Ralf Aspblom. Detta trots en svag inledning på banseglingen. Datacoms team seglade dock in på en blygsam fjärdeplats på havsseglatsen vilket avgjorde saken. Trea blev Aida. 


Sandhamn Open 09

SRS-klassens seger togs hem av Du får Af Matrisen med skeppare Anders Karén, följt av båtarna La Doce Vita och Mum. I den tredje och sista klassen i HAV, IRC Endorsed, blev Letto Di Pletto med Peter Engdahl segrare efter stabila seglingar både på banan och under havsseglingen. Air IV kom in som god tvåa efter en svag insats på havsseglatsen. Xplorer, som dabbat sig på andra bantävlingen, seglade upp sig till en total tredjplats. 

BAN
I BAN-klassen, som genomfördes parallellt med HAV, blev det Max Matthiessen-båten som tog hem förstaplatsen i Express. I F18 blev vinnarna Fredrik Karlsson/Gustaf Nyblaeus, tätt följda av Gnosspelius/Bodén och Shuwalov/Nordblom. I J80 vann Kjellström och Sundelin på båten med det vackra namnet Väderlek. 

Resultatrapporter
Nästa gång det blir kappsegling i Sandhamn är under Sandhamn Race Week. Den genomförs i år mellan den tredje och femte juli. Ni som missade Sandhamn Open, får då en till chans att delta i festligheterna – eller tävla själva. Gå in på www.ksss.se för mer information om när och var kappseglingarna i Sverige äger rum. Där finns också fullständiga tävlingsresultat för alla klasser under Sandhamn Open. 

Bilnot: Bilderna är hämtade från 2009 års Sandhamn Open, och är tagna för KSSS. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *