Segelfest i Sandhamn

Sandhamn har bråda tider. Aldrig har en så stor seglingsfest anordnats i hamnen. Den 25 juni börjar Sandhamn Race Week med avgång för Volvo Ocean Race-båtarna, stor tävlingshelg bankappseglingar och sedan Gotland Runt. Bakom arrangemanget står Kungliga svenska segelsällskapet KSSS.Bild tagen från Gotland Runt år 2008
Foto: KSSS

Sandhamn står som värd för inte mindre än tre stora event den närmaste tiden. Under en enda vecka ska arrangörerna KSSS hinna med att skicka iväg Volvo Ocean Race-båtarna mot S:t Petersburg, genomföra mängder med bankappseglingar och slutligen genomföra den anrika havskappsseglingen Gotland runt . Gäster i och runt Sandhamn kommer att ha sina scheman uppfyllda med spännande aktiviteter och festligheter.

Sandhamn Race Week
Sandhamn Race Week är ett nytt koncept som kommit till tack vare det täta tidsintervallet mellan Volvo Ocean Race-etappen i området och Gotland Runt-tävlingens genomförande i början av juli. Veckan inbegriper dessa tävlingar plus mängder med bankappseglingar som går av stapeln mellan den 25 och den 28 juni. Första stora upplevelsen är att se VO 70-båtarna i Volvo Race Cup avsegla mot S:t Petersburg. Under helgen därefter genomförs tävlingar för amatörer och professionella, bland annat för F18, J80, Express och Drake samt klasserna LYS, IRV och ORC International.

Eurocard Gotland Runt
Den 1 juli går Gotland Runts startskott, som i år är en del av Sandhamn Race Week. Tävlingen beräknas locka över 300 deltagande båtar som är uppdelade i åtta olika klasser. De olika klasserna är uppdelade på fem olika banor. Den allra längsta banan är vigd åt de snabbseglande trimaranerna och deras resa kommer att bli över 500 sjömil. Färden runt Gotland från Sandhamn och tillbaka tar ungefär två dygn.

Tävlingen har genomförts sedan år 1937 med uppehåll för andra världskriget. Banorna har varierat genom åren, men intresset har alltid varit enormt. Tävlingen arrangeras av KSSS, Kungliga svenska segelsällskapet.

Folkfest i Sandhamn
Från och med den 25 juni blir det fullt med aktiviteter i Sandhamn. Mängder med utställare, företag och organisationer kommer att visa upp sig. Det blir båtmässa, ett Piratland för stora och små, guidade öturer och After Sail. En stor scen har byggts upp och där kommer olika kända liveartister att uppträda dagligen. Clowner och trollkarlar kommer att uppträda för den yngre generationen.

Följa Gotland Runt
För segelentusiasten har det tidigare varit svårt att kunna följa med i båttävlingen. I år försöker arrangörerna att med ny teknik underlätta för publiken. Tävlingen kan följas via Internet och bloggar och Twittertjänster har skapats för att förmedla vad som händer och sker under tävlingens gång. KSSS kommer att sätta upp storbildskärmar där tävlingen går att följa. Platserna för skärmarna är Berns i Stockholm och på Sandhamn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *