Skärgårdshelg i Nynäshamn 29-31 augusti

Det händer en hel del i Nynäshamn nu i helgen som kommer – det bjuds på allt från Stadsbyggnadsdag med miljöprisutdelning och mysig Skärgårdsmarknad med konstutställning och uppträdanden till fartfyllt hund-SM, härliga ångbåtsturer och spännande segling i Hyundai Cup. Under helgen hålls även Skärgårdsting, där politiker från Haninge och Nynäshamn kommer att debattera aktuella frågor som rör skärgården.

Det kanske inte ser så lovande ut just men arrangörerna hoppas givetvis på fint väder till helgen och om vädergudarna är på gott humör väntas runt 25 000 personer besöka Nynäshamn under Skärgårdsdagarna. En av de främsta publikmagneterna är så klart Hyundai Cup, ett av Sveriges största seglingsevenemang med totalt 1 200 deltagare i närmare 200 båtar. Starten och målgången kommer att ske i Fiskehamnen och när båtarna ger sig ut på öppet vatten går det att följa hela tävlingen från land via en storbildsskärm.

På lördag drar även Skärgårdsmarknaden igång i Fiskehamnen och ca 50 olika aktörer kommer då att finnas på plats med sina marknadsstånd. Förutom försäljning, uppträdanden och andra aktiviteter kommer besökarna även att kunna avnjuta utställningen ”100 meter konst”. Den som vill har också möjlighet att ta en tur med ångbåt eller ångtåg mellan Stockholm och Nynäshamn under dagen.

Även Stadsbyggnadsdagen hålls i Fiskehamnen på lördag och temat är ”Utveckling i centrum och på landsbygden”. Dessutom kommer det att för första gången delas ut ett nytt miljöpris på 30 000 kronor till någon eller några som bidragit till att miljön och klimatet förbättrats i Nynäshamns kommun. Skärgårdstinget går också av stapeln under lördagen och huvudtemat för debatten är ”Livskraftig skärgård”. En av dem som kommer att närvara i Fiskehamnen är arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson och efter debatten erbjuds allmänheten möjlighet att ställa frågor till de deltagande politikerna.

På lördag blir det dessutom i SM spårning, sök, rapport och skydd – för hundar. Det Svenska Mästerskapet anordnas av Nynäshamns brukshundklubb och hålls vid Kvarnängens IP, samt i den kringliggande terrängen. Sveriges 100 bästa hundar kommer att delta i tävlingen och är man på plats redan under fredagen kan man se allihop gå på parad genom Nynäshamns centrum.

Läs mer på: www.nynashamn.se/handelserikhelg