Tekniknyheter inför sommarens båtfärder

Tekniknyheter som lämpar sig för båtentusiaster kommer i en aldrig sinande ström. Inför sommaren lanseras nya navigatormodeller, miljösmarta laddare och mängder med smarta prylar för trånga utrymmen.

Inför sommaren lanseras en hel del nyheter för båtfolket inom det mer eller mindre tekniktunga området. Alla är de speciellt tillverkade för ett smartare och framför allt lättare liv i båten. I dubbel bemärkelse. Vissa kräver inte ens elektronik för att fungera.ZlideOn som kan fixa blixtlåset.

Nytt blixtlås i kläderna
Detta är en tekniksmart och en helt elektronikfri uppfinning för alla som tröttnat på att slänga jackor vars blixtlås gått sönder. Med en produkt från Zlip Clip Solutions AB på Gotland behöver man varken slänga eller sy om jackan. ZlideOn är en löpare som kan hakas på den gamla kedjan på blixtlåset och är lätt att trä på. Priset ligger på 84 kr och uppåt.

Ladda med sol och vind
Mobilen har blivit ett måste att ha med sig vart man går. Även på sjön. Men det kan vara svårt att hitta möjligheter att ladda den under längre resor. Nu finns ett miljövänligt alternativ. Det är en laddare som drivs av sol och vind och som kan ladda upp såväl mp3:n som mobilen. Tillverkaren heter Kinesis Industries och laddaren som kallas K3 lanseras i USA till sommaren. Snart finns den säkert på den svenska marknaden.

Solladdare
Redan nu finns en solladdare på den svenska marknaden. Det är Solar II från företaget Silva. Den kan ladda de flesta elektronikprylar man har med sig på båten. Laddningsuttaget är en 12-volts adapter, precis som i bilarna.

Ny multinavigator
En gång i tiden var en navigator bara en navigator. Numera går det att koppla in det mesta av båtens teknik till instrumentet och på så sätt kan man se såväl ekolodets utslag, radarn och AIS:en på skärmen. Det går bland annat på nya SW1100 som tillverkas av Seiwa. Den har dessutom extrauttag för slavskärm och kamera. Priset för den fyndiga navigatorn är 24 900 och uppåt.

Navigator med widescreen
Den nya navigatorserien C från Raymarine erbjuder inte bara inbyggd GPS och inlagda sjökort för alla oråden i Europa. Den visar upp sökningarna på en widescreen också. Med ICD-tekniken är kontrasterna skarpare och skärmen är mer lättavläslig även från sidan.Minsta och enklaste modellen rockar loss på knappa 30 000 kr.Watskis ihopfällbara cyk

Minihoj för båten
Även nya ihopfällbara cykelmodeller lanseras lagom till sommaren. Watski erbjuder modell som är treväxlad och med en ram av aluminium. I cykelpaketet ingår bärväska, pump, stänkskärmar och hjulreflexer. Det finns även en fyrväxlad modell. Vikten ligger på drygt 10 kg och priset är 2 995 kronor.

Vikbar kylväska
De flesta båtresenärer brottas med ett och samma problem. Ett av dem är det begränsade utrymmet. Varför inte köpa en vikbar kylväska? En av de mer raffinerade på marknaden är Coolerbag. Den är tillverkad i slitstarkt nylon, har läderdetaljer och är förberedd för ett 12 volts kylaggregat.