Sjöfartsverket har påbörjat vårutprickningen

Isarna har smält, solen tittar fram allt oftare och vi har ställt fram klockan. Det börjar bli ljusare på kvällarna och det känns mer och mer som vår i luften. Äntligen, efter att ha väntat hela långa vintern, kan vi börja se fram emot båtsäsongen på allvar. Men om man ger sig ut på sjön så här precis i början av säsongen bör man vara uppmärksam på att vissa utmärkningar kan ha ändrat position under vintern och se till att navigera med detta i åtanke.

Isarna medför ofta att prickar och bojar förflyttas, skadas eller försvinner och dessa måste givetvis ersättas, samtidigt som de flytande anordningarna som har flyttats ur position måste placeras korrekt igen. Det är Sjöfartsverkets ansvar att varje år se till så att de flytande sjösäkerhetsanordningarna som hjälper oss navigera till sjöss är hela och positionerade på rätt plats efter vinterns framfart. De har precis påbörjat den årliga våröversynen och tills de meddelar att genomgången är klar är det därför alltid klokt att navigera med lite extra goda marginaler i de aktuella farvattnen.

Den gångna vintern har förvisso varit ganska skonsam mot de sjösäkerhetsanordningar som finns runt våra kuster, men faktum kvarstår att var och en av de runt 6 000 prickar och bojar som finns i våra farvatten ändå måste kontrolleras manuellt. Förankringarna ska ses över och eventuella skadade eller slitna delar ska bytas ut. Det tar sin lilla tid att färdigställa. I Öresund är kontrollen emellertid redan klar för i år och just nu pågår översynen i Hanöbukten, Vänern, Mälaren och Stockholms södra skärgård. Om allt går enligt planerna hoppas Sjöfartsverket vara klara med vårunderhållsarbetet i samtliga områden någon gång runt midsommar.

Om man ska bege sig ut på sjön och undrar hur det ligger till med utprickningen just i det aktuella vattenområdet går det att kontrollera statusen på Sjöfartsverkets webbplats. Där uppdateras informationen kontinuerligt vartefter områdena blir klara. Man kan även välja att prenumerera på Underrättelser för Sjöfarande om man vill veta när hela våröversynen är färdigställd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *