SökBåt.se – en ny sajt för tryggare båtköp

Den som är på jakt efter en ny eller begagnad båt och vill vara säker på att allting går rätt till med köpet, samt att båten i fråga faktiskt är i ett sådant skick som säljaren utlovar, gör klokt i att vända sig till ett företag som är anslutet till Sweboat – Båtbranschen Riksförbund. Till skillnad från om man köper en båt från en privatperson så har man som kund ett helt annat skyddsnät när man handlar från ett företag – inte minst för att de måste följa konsumentlagarna. Men är företaget dessutom medlem i Sweboat måste de även uppfylla ett antal kriterier som förbundet fastställt för att främja ett tryggare svenskt båtliv.

Om det skulle uppstå en tvist mellan parterna i samband med en försäljning så ska företaget enligt Sweboats kriterier följa Allmänna Reklamationsnämndens rekommendationer. Som medlem måste företaget dessutom genomgå en utbildning i konsumentjuridik och alla Sweboat-anslutna företag har skyldighet att varudeklarera sina begagnade båtar och se till att de har en giltig ansvarsförsäkring. Alltså på många sätt ett tryggare val än att köpa båt från en främling på exempelvis Blocket. Därmed inte sagt att det inte finns ärliga människor som säljer båtar på Blocket eller att man inte kan göra riktiga fynd genom att köpa från en privatperson, men det är givetvis en bedömning man får göra själv i varje enskilt fall.

Är man i behov av en ny (eller begagnad) båtmotor, tillbehör, service eller kanske vinterförvaring till båten och vill vara säker på att man kontaktar ett företag som är anslutet till Sweboat så kan man besöka den nya sajten SökBåt.se. Alla annonser som visas på sajten kommer nämligen endast från Sweboat-anslutna företag som erbjuder allt från båtrelaterade tjänster till nya och begagnade båtartiklar. SökBåt.se har dessutom en praktisk databas där man kan söka bland närmare 9 000 olika båtmodeller och få fram fakta, prisstatistik och bilder. Ett perfekt verktyg om man letar efter en ny båt, men kanske inte riktigt vet vad som skulle passa.

Foto: Robin Red (www.flickr.com/photos/awellmanneredyounglady)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *