Sjöräddnings- sällskapets nya hemsida

Lagom till säsongen satsar Sjöräddningssällskapet på att lansera sin nya hemsida. Här finns mycket smått och gott för den som vill färdas säkert på sjö och hav. Inte minst finns kustvädret, en sjöräddningsskola med tips och råd vid problem som kan dyka upp och kontaktinformation till stationerna.


Foto:

Båten är genomgången och sjösatt, flytvästarna ligger förhoppningsvis och väntar på hugade medpassagerare. Motorn är trimmad och tanken är fylld. Sommarsäsongens stora premiärhelg – midsommarafton, närmar sig med storsteg. Mängder med båtägare kommer i år att passa på att njuta av det goda vädret och fira helgen i sin båt. Lika mycket som vi månar om båten, bör vi måna om oss själva. Tyvärr händer det att vi råkar ut för olycka. Vädret kan slå om, personer kan bli sjuka på färden och båten kan haverera. Då gäller det att veta vad som kan göras, eller åtminstone veta hur vi kan få hjälp. Det är här Sjöräddningssällskapet kommer in – de sprider både kunskap och finns till hands när saker och ting går på tok.

Ny hemsida
Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som arbetar med att förebygga olyckor till sjöss och hjälpa till vid nöd och har verkat i de svenska vattnen i över hundra år. Det mesta arbetet utförs på plats, såsom vid utryckningar och vid informationsspridning i hamnar. Men en allt större del av den upplysande verksamheten sker på nätet. Lagom till högsäsongen har nu Sjöräddningssällskapet lanserat en helt ny hemsida, med matnyttig information för alla som ska ta sig ut till sjöss. Inte minst ges uppdaterade sjörapporter, det finns sjökort där det går att planera resan och mängder med information om sjösäkerhet.

Sjöräddningssällskapet
Som räddare i nöden är Sjöräddningssällskapet oumbärliga. Med en tydlig nollvision ser Sjöräddningssällskapet till att vara där det behövs som bäst. Över 70 % av alla räddningar som genomfördes till sjöss förra året, skedde i Sjöräddningssällskapets regi. Sällskapet finns representerat utmed hela den svenska kusten. 64 stationer finns utplacerade och de bemannas av nästan 2 000 ideellt arbetande sjöräddare, som är redo att rycka ut när en båts besättning inte klarar av en situation. De har alla en gedigen utbildning.
Mängder med liv har kunnat räddas tack vare Sjöräddningssällskapets insatser. Hela 1419 utryckningar fick göras under 2009 och totalt genomfördes 6 666 uppdrag.

Sjösäkerhet
Bland annat erbjuder Sjöräddningssällskapet en hel liten sjösäkerhetsskola. Här ges handfasta tips om hur vi kan bistå om någon faller i vattnet, hur vi bäst tillkallar hjälp och om någon kollapsar under båtfärden. Utöver det ges tips för hur vi förbereder oss bäst inför en säker färd:
kolla alltid kustvädret
planera turen och använd sjökort
gå igenom säkerhetsutrustningen och lär dig hur den fungerar
Om allt ändå går på tok, är Sjöräddningen aldrig långt borta. Kontakta dem direkt när problem uppstår. Ta med deras telefonnummer i båten. De lokala telefonnumren och mer information om Sjöräddningssällskapet finns på www.sjoraddning.se.


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *