Sweden Yachts återuppstår

Sweden Yacht planerar återigen att resa sig. Trots förra årets konkurs, går nu den gamla ägaren Sven Enoch och konstruktören till de populära båtarna in och satsar på en pånyttfödelse.

Under förra säsongen, sommaren 2009, kunde vi meddela att Sweden Yacht gått i konkurs. Efter en hel del turbulens och en tom kassa, fick indrivningsföretagen nog och konkursen blev ett faktum. Trots att flera norska investerare visade sitt intresse, kom inget sälj till avslut. Men det kanske fanns en anledning.

Samma ägare
Kanske inte helt oväntat, visar det sig att den förre ägaren, Sven Enoch, konstruktören Peter Norlin som i så många år arbetat för Sweden Yacht och Lars Åhrén är de nya ägarna till det företag som nu tar över ruljansen. Namnet på det nya företaget är Europa till sjöss, men en namnändring förväntas ske till det forna namnet Sweden Yacht. Förutom att produktionen av de äldre modellerna troligen planeras att återupptas, ger konstruktören Peter Norlin indikationer om att en ny modell också ska utvecklas. I övrigt är de nygamla ägarna mycket förtegna om hur den nya satsningen kommer att se ut, då de inväntar att affären ska bli en realitet.

Problemen
De stora problemen som drabbade företaget Sweden Yacht blev uppenbara under finanskraschen år 2008. Den modell som skulle lanseras, en Sweden Yacht på 40 fot, fastnade i kontoret och förblev en skrivbordsprodukt. Dessutom sjönk försäljningstakten, från 20-30 båtar om året till bara hälften. Det blev spiken i kistan för företaget, som redan innan dragits med ekonomiska problem.

Historik
Sweden Yacht bildades år 1976. De fick då i uppdraget att bygga segelbåten Sweden, som skulle delta i den förnäma America’s Cup. På den specialbyggda båten följde serieproduktioner av båtar till allmänheten. Båtarna har under de år som gått blivit omtyckta och uppskattade för den fina kvalitet och de goda seglingsegenskaperna de är förärade med. Däremot har turerna med själva företaget varit en historia för sig.

Nya tag?
Om detta kommer ta slut med att Europa till sjöss tar över ruljansen, då det handlar om samma ägare, återstår att se. På hemsidan går det ännu inte att se några nyheter, och ägarna är mycket förtegna än så länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *