Sjörapport från midsommarhelgen

Så har startskottet för sommarsemestrarna till sjöss gått av stapeln i och med midsommarhelgen. Vid sidan av ett ljuvligt väder och härliga sjöturer för det flesta av de som vistades på sjön blev det också en hel del problem i våra svenska vatten. Här är en kort rapport om det viktigaste som hände.


Foto:

Det är som vanligt vid midsommar det händer. Så även denna gång och till sjöss. Vädret midsommaren 2010 var på de flesta håll magiskt. Även om trycket i farvattnen stundom var hårt bjöd vädret på ett säkert sjöväder, vilket gav en relativt lugn midsommarhelg. Det var däremot inte alla som fick en så lyckad midsommarhelg som de kanske var värda. För en del ändade helgen med en förskräckelse.
Båt kapad på mitten
Det gällde inte minst Kenny Jonsson och hans son Andreas Jonsson som skulle ta sig en lugn runda i den motordrivna ekan på sjön. Målet var en sista shoppingtur inför midsommarfirandet på Brännö Brygga utanför Göteborg. Men se det ville sig inte. I vattnen fanns även en större motorbåt vars förare inte riktigt hade koll på läget. Istället för att väja för den långsamtgående ekan rammade motorbåten ekan och klöv den i två delar när den skulle göra en stilfull u-sväng. Efteråt visade det sig att föraren i den rammande båten studerat sin GPS när han av misstag lyckades totalkvadda den mycket mindre båten. Kenny och Andreas klarade sig med mindre blessyrer genom att kasta sig i sjön. Alla tre inblandade blev lika chockade med kunde hjälpa varandra i land.
Påkörd av vattenskoter
Värre gick det för den unge simmare som blev påkörd av en vattenskoter i Jädersjön, en del av Dalälven utanför Avesta, efter att ha simmat ut en bit från badplatsen som han och hans vänner bevistade under midsommaren. Skoterföraren hade under en tid kört omkring i området och försökt sig på flera trick, men lyckades till slut köra på det som media tror är en kamrat till henne med skotern. Mannen försvann under ytan och ett stort sökningspådrag fick sättas igång. Efter flera timmars sökande fann man mannen död. Skoterföraren, en ung dam, chockades svårt och fick föras till sjukhus.
Granat i nätet
Fritidsfiskaren Sven Nilsson fick sig också en överraskning när han var ute på sjön för att fiska makrill under lördagens senare timmar. Platsen var utanför Styrsö på västkusten. I nätet fastnade en 30 centimeter stor granat. Efter att ha angjort bryggan en och en halv timme efter fyndet blev pådraget stort. Polisen spärrade av området då granaten inte ansågs säker. Sannolikt var granaten över 60 år gammal, och då från andra världskriget. Allt gick i övrigt bra, förutom att Sven inte fick något annat i nätet än granaten.
Nykterhetskontroller
Till sist kan vi rapportera om att det varit bråda tider även för sjöpoliserna. De har varit engagerade i nykterhetskontroller och övervakning främst i Stockholmsområdet med omnejd samt Östergötland under helgen. Från och med i år gäller nya alkoholregler till sjöss för båtar som kan färdas över 15 knop alternativt är mer än tio meter långa samt utökade befogenheter vid övervakningen till sjöss, vilket gör att fler båtförare än tidigare kommer att kunna stoppas innan något händer. Polisen rapporterar att det varit lugnt, men att förare stoppats och bötfällts. Kanske har medvetenheten om de nya reglerna lett till att vi glädjande nog inte har så många fler tråkiga nyheter att rapportera om från midsommarhelgen.

Obs! Bilderna har inget med händelserna beskrivna i texten att göra.


Foto: