Smart teleskopborste gör det enkelt att hålla skrovet rent

Beläggningar, havstulpaner, alger och annan påväxt på skrovet får inte bara båten att gå saktare, den drar dessutom mer bränsle. Båtbottenfärg är ett sätt att bli av med påväxten, men inte särskilt snällt mot miljön. Båtbottentvättar kräver att du tar upp båten ur vattnet för att göra rent den, samtidigt som du kanske måste använda icke miljövänliga produkter för att få bort beläggningarna. Båda alternativen kostar dessutom pengar. Teleskopborsten Scrubbis är ett smart och billigt alternativ som gör rengöringen enkel och inte släpper ut några onödiga föroreningar i vattnet.

Scrubbis är en borstskrapa som är försedd med teleskopskaft och ett gummihuvud med två kilos inbyggd flytkraft. Flytkraften gör att borsthuvudet hela tiden trycks mot skrovet och följer dess konturer, samtidigt som de skonsamma gummilamellerna smidigt avlägsnar havstulpaner, algpåväxt och beläggningar utan att skada ytan. Teleskopskaftet är vinklat och kan dras ut till hela 3,2 meter, så du kan alltså enkelt rengöra båtbotten ståendes på bryggan medan båten ligger kvar i vattnet. Du behöver inte ta upp båten för att tvätta den i en båtbottentvätt och du slipper lägga ut pengar på giftiga bottenfärger. Och utan beläggningar går båten dessutom snabbare och drar mindre bränsle. Snällt både mot plånboken och miljön, med andra ord.

Uppfinnaren Svante Bahrton kom på idén till Scrubbis när han under en trevlig sommarseglats utanför Grinda i Stockholms skärgård hoppade i för en simtur strax intill båten. Han upptäckte då att det bara behövdes ett lätt drag med handen för att den gröna algpåväxten skulle lossna från båtskrovet och flyta iväg. Så han frågade sig varför man skulle använda giftiga bottenfärger när det var så enkelt att få bort beläggningarna medan båten låg kvar i vattnet. Sedan dess har han inte målat båtbotten en enda gång. Nu är det bara Scrubbismetoden som gäller. Men det gäller att ta bort beläggningarna innan de hinner sätta sig fast. Snäckor som redan har härdat fast rår Scrubbis dessvärre inte på. Därför rekommenderar han att man använder Scrubbis 3-5 gånger per säsong för att hålla skrovet fritt från påväxt.

Läs mer om Scrubbis och Svante Bahrton på: www.smartasaker.se/scrubbis-skrovrengorare.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *