Smögens Sjöräddningssällskap behöver fler frivilliga

Helgen som kommer bjuder Sjöräddningssällskapet på Smögen in till öppet hus för allmänheten – och speciellt välkomna är de som är intresserade av att ansluta sig som sjöräddare. Stationen är nämligen i stort behov av bemanning och under dagen hoppas man därför kunna rekrytera ett antal nya frivilliga.

Svenska Sjöräddningssällskapet har idag över 2 000 frivilliga sjöräddare, stationerade på 67 platser runt om i landet. Alla arbetar helt ideellt, utan lön eller statliga bidrag, och oavsett tid på dygnet, årstid eller väderlek står de alltid redo att komma till undsättning för den som hamnar i trubbel till sjöss. Men vid sidan av sjöräddningsuppdraget är de också helt vanliga människor med familjer och jobb, och även om de alltid ställer upp när det krävs, är det inte alltid det går att pussla ihop alla delar på ett smidigt sätt.

Oftast har man som frivillig sjöräddare jour några veckor åt gången och under den tiden måste man hela tiden befinna sig på orten för att kunna rycka ut med kort varsel. Ett larm kan ju komma in precis när som helst – en vanlig tisdagsförmiddag, en lördagskväll, julafton eller midsommar – och då är det bara att släppa allt och bege sig iväg. Och när liv står på spel måste det gå fort – räddningsbåten ska lämna kajen inom 15 minuter efter att ett larm inkommit. Tiden är inget som går att kompromissa med, så för att säkerställa att jourbemanningen fungerar som den ska behövs alltid fler frivilliga.

Den som känner sig manad kan alltid kontakta sin lokala sjöräddningsstation, men den som bor i närheten av Smögen är just nu extra välkommen att ansluta sig. Idag har Smögens ca 30 frivilliga sjöräddare, men som en av Sveriges mest aktiva räddningsstationer – särskilt sommartid – är de i stort behov av ytterligare manskap. Kommande helg bjuder de därför in till en rekryteringsdag i hopp om att fler ska vilja engagera sig. Om du är intresserad kan du besöka Sjöräddningssällskapets öppet hus på Smögen mellan kl. 10:00 och 13:00 nu på lördag, den 30:e november.

Smögens räddningsstation har totalt tre räddningsbåtar, samt ett miljöräddningssläp till sitt förfogande, så om du redan har du vana av att köra större båtar är det ett stort plus. Men Sjöräddningssällskapet erbjuder kontinuerlig utbildning för sina frivilliga och alla som har ett genuint intresse för vatten och båtar och vill vara delaktiga i arbetet med att rädda liv är givetvis välkomna. Har du inte möjlighet att närvara just under rekryteringsdagen kan du även ringa: 031-761 42 78 och anmäla intresse.

Mer info finns på: www.sjoraddning.se och https://www.facebook.com/sjoraddning