Stiftelse lotsar i skärgården

Skärgårdsstiftelsen ansvarar för en stor del av servicen för gäster i naturhamnar och naturvårdsområden i Stockholms Skärgård. De erbjuder vandrarhemsboende och ger varje år ut en broschyr med platser för bed & breakfast. I år finns över hundra B&B att välja mellan.

Snart stundar sommaren och tusentals båtsemestrare tar sig ut i Stokholms Skärgård för att njuta av vidunderlig natur, trevligt sällskap och sköna, lata stunder. Många väljer att göra strandhugg i naturhamnar eller på enskilt belägna kobbar. För den som inte har sovmöjligheter i båten, eller båtluffar, finns vandrarhem, hus att hyra och inte minst en omfattande bed & breakfastverksamhet på öarna. Bakom all skötsel av hamnar och natur sker av Skärgårdsstiftelsen. De står dessutom för marknadsföringen av boendemöjligheterna. 


Stiftelsen
Skärgårdsstiftelsen arbetar till stora delar i det tysta, för att både stor- och småbåtsägare, samt landturister ska få en så bra och tillgänglig skärgård som möjligt att besöka. Skärgårdsstiftelsens mål är att bevara och utveckla Stockholms skärgård. Det gör de på många sätt som direkt påverkar semesterfirarna i i skärgården. Många av de insatser som Skärgårdsstiftelsen gör påverkar direkt upplevelsen av det vackra landskapet. Bland annat ansvarar de för att bevara den vackra jordbruksmark som finns, liksom skogarna. De agerar tillsynsmän och ger en hjälpande hand till besökare som behöver råd. 

Uthyrning 
Skärgårdsstiftelsen äger hela 15 % av skärgården. De äger också mängder med hus, varav flera fungerar som vandrarhem. Dessa arrenderas ut och sköts av entreprenörer som bor och verkar i området. De mindre hus som stiftelsen äger, hyrs ut till privatpersoner. Men det är svårt att få tag på ett sådant hus, då folk håller hårt i sina kontrakt. Däremot ger de varje år ut en broschyr med information om vart det går att finna bed & breakfast. Över hundra värdar står med rum till förfogande för hugade gäster som behöver sovplats. I broschyren finns även småstugor som uthyres. 


Sköter service
Det är också Skärgårdsstiftelsen som sköter om de flesta bajamajor som finns och som vårdar de naturhamnar som finns tillgängliga för besökare med båt. Till det kommer driften av vandrarhem och databasen för husuthyrning, som sköts av stiftelsen. Allt detta arbete gör Stockholms Skärgård till en lisa för själen och tillgänglig för besökarna. Tack vare stödet från över 21 000 privatpersoner, organisationer och företag kan vård och skötsel fortsätta som tidigare. 

Hitta informationen 
Broschyren med förteckning över de privatpersoner som erbjuder bed & breakfast går att hitta på turistbyråerna runt om i skärgården, i Sverigehuset, i Waxholmsbolagets terminal. Den går även att ladda ner på www.skargårdsstiftelsen.se. Där står även mer information om det arbete stiftelsen utför. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *