Succé för årets Båtmässa i Göteborg – bästa på fem år

Båtbranschen har fått ett uppsving igen. Det kunde såväl utställare som besökare konstatera efter att den 55:e Båtmässan i Göteborg stängde på söndagen. Prognoserna inför årets mässa var lite ovissa efter flera års motgångar, men så här med facit i hand verkar den stärkta konjunkturen tillsammans med fjolårets varma och fina sommar ha haft en riktigt positiv effekt på branschen.

Större utbud, fler besökare och många världspremiärer
Mässansvarige Bengt Wallin säger i ett pressmeddelande att ”Trenden i år är tydlig, det finns en helt annan framtidstro och optimism i branschen. Nu vill och kan folk satsa mer på båt- och vattenliv igen”. Under årets mässa fanns ca 270 olika utställare på plats och totalt visades 384 båtar (60 fler än 2013), varav hela 24 stycken hade världspremiär i Göteborg. Båtmässan 2014 kunde dessutom stoltsera med hela 61 523 individuella besökare, vilket var drygt 800 fler än året innan. Och förutom alla premiärer och nya varumärkeslanseringar möttes de av en hel del annorlunda inslag på mässgolvet, såsom den sensationella ”öken-segelbåten” Wind Wagon och de nya poolerna i Upplevelsehallen, där alla som ville kunde testa på segling och andra vattenaktiviteter.

Ökat intresse för båtar i alla storlekar
Köpintresset från besökarna var stort på årets mässa och det var idel glada miner bland utställarna. Många berättade också om goda försäljningsresultat direkt på mässgolvet och intresset spände över såväl små som stora båtar och tillbehör. För West Gear, återförsäljare av amerikanska Alumacraft, aluminiumbåtar med inriktning på sportfiske, gick det långt över förväntan. ”Det är första gången vi är med på Båtmässan och det har vi verkligen inte ångrat. Vi hoppades på att kanske sälja en båt – resultatet blev tio sålda båtar. Vi är så klart jättenöjda!” säger Tobias Rosén på West Gear.

Även när det gällde båtar i miljonklassen och uppåt visade sig intresset ha blivit starkare. ”Vi märker ett betydligt större och seriösare intresse i år. Våra listor med tänkbara köpare som vi ska kontakta efter mässan är dubbelt så långa i år jämfört med i fjol. Vi måste till och med sjösätta redan nästa vecka för att det är så många som vill provköra våra båtar,” berättar Rolf Hansson på GBM Havstenssund.

Och det gick lika bra i tillbehörshallen. Janne Utbult från Viking Yatching beskriver Båtmässan 2014 som den bästa på fem år. ”Det verkar finnas en framtidstro hos kunderna igen – de vågar köpa kapitalvaror som kylaggregat, bogpropellrar och sjökläder,” säger han.

Prisutdelning för Årets Segelbåt
Under mässan utsågs även Årets Segelbåt i tre olika kategorier. Prestandaklassen vanns av J/70, medan Hanse 345 tog hem segern i Familjeklassen och vinnaren av Storbåt/Lyxklassen blev Hallberg Rassy 55. Dessutom delades ett specialpris ut till Årets Nykomling och detta gick till Far East 26.

Bilden: Båtmässan 2014
Fotograf/Källa: Niklas Maupoix/Svenska Mässan (www.svenskamassan.se/sv/press/press/#/image/view/baatmaessan-2014-261264)

För fler bilder och filmer från mässan, besök www.batmassan.se.