Svensk redare bakom hypermodernt missilfartyg

Indonesien satsar stort på nya, hypermoderna missilfartyg för att stävja det tjuvfiske och den olagliga exporten av trä som landet kontinuerligt är drabbat av. Bakom det enorma fartygsprojektet står en svensk – John Lundin.


Foto:

Ett av de mer spännande och intressanta fartygsprojekten som en svensk medverkar i pågår för fullt på ön Java i Asien. Projektet är mycket hemligt, och handlar om teknologi på högsta nivå. Målet är hyperteknologiska missilfartyg för militärbruk. Bakom projektet står John Lundin, entreprenör och grundare av JT Lundin Industry Invest.
John Lundin
I tio år har John Lundin verkat som båtbyggare i Indonesien. Han kommer från en marin värld och har mer eller mindre fötts in i rederibranschen. Hans far, Allan Lundin, grundade en gång i tiden Swedeship, företaget som drev Gotlandsvarvet och Djupviks varv. John letade sig till Asien i mitten av 1990-talet, då som anställd i familjeföretaget. Det var en säljresa för Swedeship, en resa som resulterade i kärlek till blivande frun Lizza. Kort tid efter resan gick fadern bort och Swedeship såldes. John flyttade till kärleken och startade möbelindustri. Men drömmen om ett eget varv tog överhanden, och snart startade John ett eget rederi. Det har visat sig vara ett lyckokast. Nu har han fått drömuppdraget nummer ett – att bygga Asiens modernaste stridsbåt. Uppdraget har givits av Indonesiens regering för deras marina specialstyrkor.
Hemligstämplat
Projektet som John Lundin leder är så högintressant att det blivit hemligstämplat. Allt arbete pågår med skydd av indonesiska militärer. De är här för att skydda Indonesiens intressen i projektet. För det finns många som är intresserade av hur tekniken bakom missilfartyget som byggs i lokalerna kommer att fungera. Det handlar nämligen om spjutspetsteknologi, teknologi som ska ge Indonesien ett skepp av bästa klass. Till och med amerikanarna lär bli förundrade, enligt tillverkarna.
Missilfartyg som inte syns
Vad som avslöjats är att fartyget som byggs kommer att bli en trimaran med skrov av kolfiber, byggt så att det ska reflektera radarsignaler. Längden är 60 meter och maxfarten ca 150 kilometer i timmen. Själva designen på fartyget är anpassat för hög sjö. Fartyget ska inte behöva guppa upp och ner på vågorna, utan kommer att ha förmågan att skära igenom vågorna. Det vapensystem som kommer att finnas ombord ligger gömt innanför skrovet.
Behövs
Indonesien är världens största örike och består av 17 500 öar. Det ställer extrema krav på sjöpatrullerna, som i många fall är klart viktigare än militärens styrkor på land. Det finns stora problem med bland annat tjuvfiske och illegal export av timmer i landet, något som de nya patrullbåtarna ska hjälpa till att stävja. För Indonesien blir de nya missilfartygen en ren vinst i stadskassan, och för landets invånare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *