Svenskt OS-guld i Starbåt

I söndagens Olympiska Starbåttävlingar i Weymouth lyckades Fredrik Lööf och Max Salminen kamma hem det första svenska seglingsguldet sedan 1976. Redan innan söndagens finalsegling hade svenskarna säkrat en medalj, frågan var bara vilken valör det skulle bli. Förhoppningarna om guld var dock relativt små då de låg totaltrea innan finalen och hade mycket att ta igen. Men efter att ha dominerat medaljracet redan från start så knep de till slut guldet från de totalledande Britterna.


Foto:

Debutant + veteran = OS-guld
Det var två lyckliga seglare som mötte pressen i Weymouths hamn efter guldracet. ”Sprudlande glädje – det känns verkligen i hela kroppen”, kommenterade en leende Fredrik Lööf. Guldet blev Lööfs tredje medalj från totalt sex OS-starter under 24 år. 2000 fick han brons i Finnjolle och 2008 tog han också hem ett seglingsbrons, den gången i Starbåt tillsammans med Anders Ekström. För den 24-årige gasten Salminen blev det däremot en väldigt lyckad OS-debut. ”Det är knappt så man själv hänger med, det är svårt att smälta det här och ta in det”, sa han till Radiosportens reporter efter vinsten.

Dominerade finalen
Den svenska duon låg trea när medaljfinalen startade, men tog genast ledningen och höll den ända in i mål. För att Lööf och Salminen skulle ta hem den gyllende medaljen krävdes dock att britterna skulle hamna på sjunde plats i medaljracet och vid sista länsen låg de fortfarande femma. Britterna verkar dock ha tabbat sig på något sätt och slutade nästan som på beställning på sjunde plats i finalen, vilket resulterade i ett svenskt OS-guld.

Slutade på samma poäng – medaljseglingen avgjorde
De så kallade ”Medaljseglingarna” infördes under OS 2008 i syfte att få den sista dagens seglingar att bli avgörande för medaljplatserna. Enligt det tidigare upplägget var medaljerna i princip spikade redan innan den sista dagens seglingar, vilket ofta medförde att guldmedaljörerna helt sonika avstod från att segla den sista dagen och istället satt kvar i land och firade medan de övriga deltagarna seglade. Numera måste dock alla kvalificerade båtar delta i finalseglingarna och om två team skulle hamna på samma poäng är det segern i Medaljseglingen som avgör, vilket var fallet i årets Starbåtfinal. Svenskarna slutade nämligen på 32 poäng, samma som britterna Ian Percy och Andrew Simpson, men placeringarna i finalomgången innebar att guldet gick till Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *