Var finns Sveriges mest ökända grund?

När vattnen runt de svenska kusterna sjömättes under 1800-talet och början av 1900-talet använde man sig av enkla handlod, vilket gjorde att det blev lite si och så med positioneringarna. Man missade också mycket med de gamla metoderna. Hittills har knappt hälften av landets havsområden sjömätts på modern väg och det finns fortfarande gott om dolda grund runt om i de svenska skärgårdarna. Många av dessa grund är således inte utprickade på sjökorten, däremot är de ofta kända – eller snarare ökända – bland lokalbefolkningen, som titt som tätt får bevittna hur intet ont anande skeppare på besökande båtar går på dem. Den som känner till ett välbesökt grund eller kanske själv upptäcker ett grund som inte är utmärkt bör därför rapportera in detta till Sjöfartsverket så att de får en chans att åtgärda det och uppdatera sjökorten.

För att få hjälp att hitta så många outmärkta grund som möjligt anordnar Sjöfartsverket nu för tredje året i rad tävlingen ”Ökända Grund” tillsammans med Transportstyrelsen och Stockholmsradio. Vem som helst kan delta i tävlingen genom att rapportera in ett grund eller en plats som på något annat sätt avviker från sjökorten och därmed utgör en fara för passerande båtar.

Tävlingen pågår fram till och med den 30:e september, men alla inskickade iakttagelser kommer att gås igenom löpande av en jury bestående av representanter från Sjöfartsverket, Stockholmradio och Sjösäkerhetsrådet. Av de bidrag som leder till en notis i UFS (Underrättelser för sjöfarande) kommer ett antal vinnare att utses i olika kategorier. Förstapristagaren i varje kategori belönas med högkvalitativ marinelektronik, medan tvåan erhåller ett båtsportkort.

Under de två föregående åren inkom ca 270 tips som ledde till ett hundratal ändringar på sjökorten, men det finns med största sannolikhet många fler faror som döljer sig där ute i skärgårdarna. Har man kännedom om ett farligt grund som man vill uppmärksamma Sjöfartsverket på kan man antingen använda sig av formuläret på www.ökändagrund.se eller ringa till Stockholmradio på telefonnummer: 08-506 622 70. Det går även att kontakta dem via VHF.

Bild: www.flickr.com/photos/niklasstjerna/
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *