Två flytande båtmässor att se fram emot i augusti

Att besöka en båtmässa under vintern kan absolut vara en trevlig upplevelse som gör att den kalla årstiden känns en aning kortare, men att strosa omkring och titta på båtar uppställda inomhus ger inte riktigt samma härliga känsla som att se flytetygen där de verkligen hör hemma – i vattnet. Under augusti kan dock både väst- och ostkustbor avnjuta varsin flytande båtmässa med mängder av båtar, tillbehör och aktiviteter. Öppna Varv slår upp portarna på Orust den 22:a och sista helgen i augusti är det dags för Allt på Sjön i Gustavsberg.

Öppna Varv – Orust
Öppna Varv är västkustens största flytande båtmässa och drar årligen runt 20 000 besökare. Mellan den 22:a och 24:e augusti kommer över 130 nya segel- och motorbåtar att ställas ut i Ellös och Henån, tillsammans med marina tillbehör från drygt ett 80-tal olika leverantörer.

I Ellös kommer Hallberg-Rassy att arrangera rundvandringar under hela helgen, med start kl. 15 på fredagen. Bland de gästande utställarna hittar vi bland andra Arcona Yachts, Airboats,Luffe Yachts, Linjett, Nimbus och Navigare Yachts. Det finns även café och servering i hamnen för den som vill ladda batterierna under dagen.

I Henån kommer man att kunna beskåda nya båtar från bland andra Bavia Yacht och Adventure Yachts. XLNT Yachting kommer också att visa upp ett 15-tal begagnade segelbåtar i superbt skick från välrenommerade svenska båtvarv. I hamnen kommer det även att bjudas på modellbåtar, loppis, lotterier och Classic Open träbåtsfestival.

Öppna Varv anordnas av Sweboat – Båtbranschens Riksförbund i samarbete med Orust Kommun, Yacht Center Orust och Hallberg-Rassy Varvs AB. Mässan håller öppet mellan kl. 10:00 och 18:00 hela helgen och givetvis är det fri entré och gratis parkering för alla besökare.

Allt på Sjön – Gustavsberg
När årets Allt på Sjön drar igång på Värmdö helgen den 29:e till 31:a augusti kommer Gustavsbergs Hamn att fyllas med produktutställningar från drygt 80 olika tillbehörsleverantörer och över 230 nya segel- och motorbåtar. Dessutom kommer det att bjudas på massor av roliga aktiviteter utöver utställningarna. Bland annat kan man prova på Flyboard och jollesegling eller testa att köra ribbåt. Det finns också möjlighet att hänga med på en lite lugnare tur i en snipa om man känner för det. Vill man prova på hur det känns att sitta i en livflotte eller ha på sig torrdräkt så står Navigationsgruppen och Seapax redo med både flotte och dräkt. Det blir även uppvisningar i Flyboard och både Sjöpolisen och Sjöräddningssällskapet kommer att finnas på plats för att informera och visa upp sina båtar. För den som vill ta en liten paus från alla aktiviteter bjuder Gustavsbergs Hamn på ypperliga möjligheter att avnjuta god mat, shopping och museibesök mellan varven.

Allt på Sjön anordnas av Sweboat – Båtbranschen Riksförbund i samarbete med Värmdö Kommun, Arcona Yachts och SF Pontona. Mässområdet är öppet mellan 10:00 och 18:00 alla dagar och även här är det fri entré och gratis parkering.

Läs mer på: www.oppnavarv.nu och www.alltpasjön.nu.

Bild: https://www.flickr.com/photos/snippyhollow/
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/