Två segrar för Victory Challenge mot toppen

Med två segrar idag – och ingen förlust – avgörs det i morgon, i en match mot spanska Desafío Español, om Victory Challenge redan i denna första för-regatta positionerat sig bland de fyra topplagen bland utmanarna av 32a America’s Cup.

Italienska Mascalzone Latino slogs överlägset idag. Och Magnus Holmbergs tidigare rorsmanskollega Jesper Bank besegrades i en mycket tuff match mot tyska United Internet Team.

– Vinner vi mot Desafío i morgon är vi rankade fyra av utmanarna, det är något jag inte vågade tänka på för en vecka sedan när vi inte visste ett dugg hur vi stod oss mot de nya teamen.

Victory Challenge har hittills slagit alla de nya teamen utom ett, K-Challenge, efter en för tidig start, och har bara Desafío Español kvar att möta.

– Med tanke på att vi hann träna i bara två veckor före denna akt är det fantastiskt, de flesta andra har ju varit igång så länge.

– Och även om vi förlorar mot spanjorerna i morgon är det mer än godkänt, för då är vi fortfarande rankade femma bland de elva utmanarna.

Dagen började med en brutal start där Victory Challenge var över linjen 21 sekunder före Mascalzone Latino. Det var en ledning som växt till två minuter och 21 sekunder vid mållinjen.

Den verkliga kampen kom i dagens andra match, mot tyska United Internet Team. Jesper Bank, rorsman hos Victory Challenge förra gången tillsammans med Magnus Holmberg, rekryterades dit innan det var ens klart att det skulle bli en ny svensk utmaning.

– Det blev en onödigt tajt match, säger Magnus Holmberg, som förlorade starten med nio sekunder och efter det följde en slagduell på första kryssen upp till toppmärket. Kampen vid toppmärket var det Victory Challenge som vann och man rundade nio sekunder före. Den hårda fighten fortsatte hela vägen mot målet, på första länsen, på andra kryssen och på sista länsen. Nio sekunder blev till elva och till 13 sekunders ledning.

– Vi hade valt spinnaker på sista länsen, Jesper genacker. Det hängde därför hur vinden utvecklades.

Det var hård vind utanför Valencia idag, upp mot 20 knop, med mycket skador som följd. Vare sig China Team eller italienska +39 kom till start för sina andra matcher. China Teams bom hade brutits i två delar.

– Tack och lov hade vi ett träningsrace mot spanjorerna då det blåste 22-23 knop så jag visste att vi klarade det. Jag kände mig trygg, säger Magnus Holmberg.

– Just nu känns det oerhört skönt att vi klarat oss så bra. När vi startade med Örn hade hon just modifierats, vi visste inte om hon skulle hålla ihop och om manövrar och segel skulle fungera. Att då vara så här konkurrenskraftiga överträffar alla förväntningar – det är ett mål vi siktat mot att bli längre fram under för-regattorna,

Bland de 11 utmanarna inför 32a America’s Cup ligger BMW Oracle Racing och Emirates Team New Zealand i topp, före italienska Luna Rossa. Oracle och Nya Zeeland har kvar sin match som den sista i denna för-regatta.

Den fjärde platsen på rankningen handlar om Desafío Español med sex vinster och Victory Challenge med fem. Vid vinst för Örn i morgon leder Victory Challenge då det inbördes mötet avgör.

Därefter följer fyra lag som har tre vinster vardera och ingen kan hota Victory Challenge underifrån; +39, Italien, K-Challenge, Frankrike, Mascalzone Latino, Italien och United Internet Team, Tyskland.

Även America’s Cup-vinnaren senast, Alinghi, deltar i för-regattorna, och har vunnit alla sina tio matcher. Men för rankningen inför utmanarserien Louis Vuitton Cup 2007 tas Alinghi bort eftersom teamet är direktkvalificerat till att försvara America’s Cup i finalen samma år.

Bert Willborg/Victory Challenge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *