Victory Challenge i topp bland utmanarna

Något ingen i teamet vågade drömma om för bara en vecka sedan blev verklighet idag.Mot seger över Desafío Español.
Foto: Oskar Kihlborg/Victory Challenge

(2005-06-21, Valencia)Victory Challenge slog spanska Desafío Español i sin sista match i Valencia Louis Vuitton Akt 4, den tredje raka segern i rad, och slutade därmed denna första obligatoriska för-regatta som rankad fyra av utmanarna inför Louis Vuitton Cup 2007.
– Jag har aldrig sett ett sådant lagarbete tidigare. Det gäller inte bara seglarna utan båtbyggare och segelmakare, ja, alla inblandade. Det är en fantastisk grupp av människor, säger Magnus Holmberg, rorsman och skeppare.
Han och de övriga i besättningen strålar av glädje när Örn bogseras in till den temporära basen i America’s Cup-basen. Motståndarlaget från dagens match, spanska Desafío Español, som har basen intill, kommer in samtidigt och från den båten förenas seglarna i en spontan applåd för Victory Challenge.

Elva matcher, en full round robin-omgång, där alla möter alla, har klarats av på sex dagar. Victory Challenge har seglat bättre mot de fyra toppteamen Alinghi, Emirates Team New Zealand, BMW Oracle Racing och Luna Rossa, än något annat lag.

Och för rankingen inför Louis Vuitton Cup 2007 ska Alinghi, America’s Cup-innehavaren, räknas bort eftersom laget är direktkvalificerat till America’s Cup-finalen 2007.

Victory Challenge har vunnit sex av sina matcher och klarat sig bättre än alla övriga sju andra mindre team; förutom Desafío Español, som varit tuffast med lika antal poäng, är det svenska syndikatet nu bättre rankat än också +39, Italien, K-Challenge, Frankrike, Mascalzone Latino, Italien, (fyra segrar vardera), United Internet Team, Tyskland (tre vinster), China Team, Kina (en) och Team Shosholoza, Sydafrika (noll).

– Toppteamen har varit igång sedan America’s Cup senast i Auckland, många av de andra mindre teamen har seglat i ett eller två år. Vi hann förbereda oss i två veckor på vattnet.

– När vi började den här akten visste vi inte var vi stod, men vi kände redan i första matchen mot Oracle att vi inte var så långt borta från toppen. Det var också på topplagen vi fokuserade inledningsvis, för det är där vi haft mest att lära.

– Vi har trots allt haft våra båtar i malpåse i över två år och har överraskats av att de andra inte utvecklats mer.

Den sista matchen mot Desafío Español blev dock en rysare.

– Vi gejtade in från babord och då är man under press. Vi har varit duktiga att ta oss ur det greppet. Men spanjorerna gjorde ett bra jobb. De fick grepp om oss. Det såg ut som vi fick en öppning, men vi kom för nära dem.

Visserligen gick Örn därmed över startlinjen sju sekunder före spanjorerna. Men med en straff emot sig.

– Vi satsade på att utöka vår ledning stegvis. Det gjorde vi också, men det var inte förrän vi tagit våra 360 grader vid mållinjen och passerat mållinjen slutligt som vi visste att vi vunnit, säger Magnus Holmberg.

Segermariginalen blev endast tio sekunder.

Den svenska vinsten väcker stor uppmärksamhet i Spanien, eftersom för-regattan – och 32a America’s Cup – äger rum i Desafío Españols hemmavatten.

För Victory Challenge väntar nu två dagar av underhåll av Örn och dess segel och övrig utrustning – och förhoppningsvis viss vila för seglarna.

På fredag är det dags för Valencia Louis Vuitton Akt 5, där alla teamen möts i totalt fem fleet race, till och med söndag.

Nästa två akter, match race och fleet race, seglas i Malmö mellan den 25 augusti och 4 september. Sedan återstår i år två akter, i Trapani på Sicilien i månadsskiftet september/oktober.

Nästa år seglas seglas tre akter – som alla är något längre – i Valencia.

Ytterligare en akt återstår därefter, just före Louis Vuitton Cup 2007.

Det team av de elva utmanarna som är rankad nummer ett då tar med sig fyra poäng in i utmanarserien.

De team som är rankade två-fyra tar tre poäng med sig in i Louis Vuitton Cup 2007.

Det är därför Victory Challenge satt som mål att vara rankat bland de topp fyra när den slutgiltiga kampen om 32a America’s Cup startar.

Där befinner sig teamet redan nu.

– Vi har mycket kvar att förbättra, och med tanke på att många av de andra teamen varit
i gång så länge är förhoppningsvis vår förbättringskurva betydligt brantare, säger Magnus Holmberg och tillägger:

– Ingen i vårt team tar något gör givet, inte heller att det skulle bli en ny utmaning. Vi är så tacksamma mot våra sponsorer att de gjort det möjligt, det har skapat denna fantastiska drive i laget.

Bert Willborg/Victory Challenge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *