Uddevalla ska bli maritimt center

Uddevalla kommun satsar hårt på att utveckla stadens marina liv. Nu planeras en ombyggnation av småbåts- och gästhamnsverksamheten i centrala Uddevalla, något som man hoppas kommer att göra staden till ett maritimt center.


Foto:

Uddevalla kommun vill satsa på sin marina verksamhet. Ett av de större projekten är att utveckla och omforma småbåts- och gästhamnsverksamheten i centrum. Genom en intressetävling har de samlat ihop mängder med förslag på hur detta ska kunna gå till. Vinnare i striden blev Promarina, ett företag som specialiserat sig på att driva och utveckla hamnar. Tillsammans med Marinhuset AB, ett företag baserat i Uddevalla, ska de väcka liv i dagens sömniga småbåtshamn.

Dagens hamn
Uddevalla har som det är idag en mycket centralt belägen gästhamn. Den drivs av turistbyrån, men saknar allt det som gör en småbåtshamn lockande och intressant. Inte minst är antalet båtplatser på tok för litet. Dessutom saknas service till båtgästerna. Men om cirka fem år kommer stadsbilden här att bli en helt annan.

Den nya hamnen
Den nya hamnen kommer att vara allt annat än en sömnig småbåtshamn. Här planeras upp till 75 fasta båtplatser och 100 – 150 gästplatser. Sjöbodar och marin assistans samt möjlighet till vinterförvaring för båtar kommer också att erbjudas liksom båtförsäljning.

Stora visioner

Förutom mängder med båtplatser och service finns stora visioner över hur hamnen ska bli attraktiv för besökarna. Promarina planerar ett mycket ambitiöst hamnkoncept. En hel hall ska byggas med plats för butiker, restauranger och äventyrsaktiviteter såsom klätterväggar och golfsimulatorer. Till det kommer ett äventyrsbad och möjligheter att boka äventyrsaktiviteter runt om i Uddevalla. Det är inte bara centrumhamnen som ingår i projektplanerna. Även Svenskholmen ska omvandlas. Här har kommunen stora planer på att skapa en levande hamnmiljö med restauranger och caféer utmed den vackra strandpromenad som redan finns. Projektet förväntas kosta mellan 40 – 45 miljoner SEK.

Sätta Uddevalla på kartan
Småbåtshamnen som planeras kommer att bli ytterligare en attraktion i shoppingstaden Uddevalla. Sedan tidigare finns ett brett shoppingutbud i staden, vilket lockar mängder med turister varje år. Förhoppningen är nu att alltfler ska komma med båt, till denna vackra kuststad. Hamnen förväntas ge upp till 150 nya jobb i staden.

Etablerar sig på västkusten
Promarina är ett företag i stark utveckling. Förra året tog företaget över driften av Norrtälje smånåtshamn, vilket kom att bli den nionde i ordningen. Förutom Norrtäljehamnen driver Promarina idag hamnarna i Arkösund, Norrköping, Furusund, Wallhamn, Sandhamn, Strängnäs, Mariefred och Oxelösund. Med Uddevalla småbåtshamn blir nu företaget också etablerat på västkusten. Promarina ingår i Viamerekoncernen, där också Nimbus Boats, Stockholm Radio Sjöassistans, Svenska Båtskolan,Scandinavian Resort och Seglarhotellet i Sandhamn ingår.