VM i laser i full gång

Den 30 augusti drog VM i Laser igång i Hayling Island i södra Storbritannien. Det är ett av världens största seglings-VM och på plats finns över 300 deltagare, däribland en hel del svenskar.


Foto:

I måndags, den 30 augusti, drogs ett av världens största seglings-VM igång i vattnet utanför Hayling Island, Hampshire i södra Storbritannien. Det är VM i Laser för herrar, en olympisk klass, och Sverige är väl representerat via SWE Sailing Team. Under veckan tävlas det i både senior- och juniorklasser. Resultaten kan följas löpande på arrangörernas officiella hemsida: www.laserworlds2010.co.uk

Tävlingarna
Kvaltävlingarna pågår för fullt i såväl senior- som juniorklassen. De avslutas torsdagen den 2 september. Sedan blir det finaler helgen den 3- 5 september. I seniorklassen deltar hela 160 man från 52 olika länder. I juniorklassen kämpar 137 deltagare från 38 länder om medaljerna. Med junior räknas i det här sammanhanget personer mellan 17 och 20 år.

Juniorerna som deltar är 7 till antalet och heter som följer:
Robin Axelsson, GKSS
Kim Carlsson, Vänersborg SS
Johan Christofferson, GKSS
Philip Claesson, Marstrand SS
Pontus Dolfei, Enköping SS
Henrik Eriksson, Marstrand SS
Per Nyberg, GKSS

Seniorerna är åtta till antalet. Samtliga ingår i SWE Sailing Team:
Andreas Axelsson, GKSS ingår i SWE Sailing Team
Emil Cedergårdh, GKSS ingår i SWE Sailing Team
David Jonsson, KSSS ingår i SWE Sailing Team
Rasmus Myrgren; GKSS ingår i SWE Sailing Team
Jesper Stålheim, KSSS ingår i SWE Sailing Team
Victor Svärd, GKSS ingår i SWE Sailing Team
Victor Västernas, GKSS ingår i SWE Sailing Team
Johan Wigforss, GKSS ingår i SWE Sailing Team

Stora hopp
Sverige anses ha ett mycket starkt team med både lovande talanger och erfarna seglare på seniorsidan. Förbundskaptenen Magnus Grävare har stora förhoppningar om framgångar under veckan. Bland de som laget hoppas mest på är Johan Wigforss som är högst rankad på världsrankingen med sin femtondeplats. Ett annat hopp är Rasmus Myrgren som var med i OS år 2008 och som efter en tids problem tagit sig upp till världstoppen igen.

Båtarna
Laserjollen som används i VM-tävlingarna är en båtmodell som konstruerats av två kanadensare. Det är en lättseglad jolle som saknar motvikt mot vindkraften. Det är istället seglaren själv som får agera motvikt. Båten är renodlad i sin design. Alla seglar med likadana båtar, så i tävlingarna med den här typen av båt är det verkligen seglingsförmågan som testas. En laserbåt är alltid 4,23 meter lång, men kan ha olika stor segelytam´, beroende på vem som ska segla. .

Olika viktklasser
I detta VM används båttypen Laser Standard, vilket innebär en segelyta på 7,06 kvm. Denna båt är skapad för personer som väger mellan 75-80 kg. Det finns även mästerskap för Laser Radial, en båt som har en segelyta på 5,76 kvm. Dessa båtar är lämpade för personer som väger runt 55 kg. Första gången som båten blev en OS-klass var i Atlanta 1996.

Följ tävlingen
Det går att följa tävlingen via Twitter och via hemsidan: www.laserworlds2010.co.uk.


Foto: